HISTORISCH CENTRUM IDZAWOLDE

Sneupersweekenden vinden ieder jaar plaats tijdens Open Monumentendagen

De Bonifatiuskerk biedt ruimte aan het Historisch Centrum Idzawolde, het dorpsarchief van de drie dorpen Ter Idzard, Oldeholtwolde en Nijeholtwolde.

De leden van het archief verzamelen documenten en foto’s van verenigingen en personen, tekenen verhalen op aan de hand van interviews, leggen de historie vast van de omgeving, organiseren lezingen en ‘sneupers’dagen en onderzoeken de genealogie van onder meer de families Van Idzerda en Terwisscha van Scheltinga. 

Iedere donderdagmorgen (niet in juli/augustus) is men welkom in de kerk tussen 10 – 12 uur voor vragen en onderzoek. 

Voor vragen mail gerust naar archief@ter-idzard.nl

‘IDZ de eerste’, de man van de radio, met roots in Ter Idzard

Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending van Nederland. 

Die eerste radio-uitzending op 6 november 1919 was een revolutie, ook al luisterde er toen niet meer dan een handjevol radioamateurs. Het was eigenlijk een commerciële uitzending, want Idzerda was fabrikant van luxe radiotoestellen en die moesten ook verkocht worden. In 1924 ging zijn ‘Nederlandse Radio Industrie’ failliet. Hilversum werd het epicentrum van de radio. 

Idzerda’s technische nieuwsgierigheid werd hem, wrang genoeg, noodlottig. De Duitsers schoten hem in 1944 dood in een park in Wassenaar, vlakbij zijn huis. Hij was op zoek naar onderdelen van de V2’s die daar gelanceerd werden. In 1969, 50 jaar na de eerste radio- uitzending, kreeg Hanso Idzerda een monument in Weidum. 

Programmamaker Annet Huisman zoekt en vindt de verhalen bij Botte Jellema, freelance radio- en podcastmaker, en bij mediahoogleraar Huub Wijfjes. Drie kleinzonen nemen de kijker mee terug in de tijd. Naar Ter Idzard, waar de voorvaderen vandaan komen. Naar Weidum en Mantgum, waar de jonge uitvinder sterke staaltjes uithaalde. En naar Scheveningen, waar Idzerda in het Kurhaus uitzendingen verzorgde voor Britse luisteraars. 

Fryslân DOK ‘IDZ de eerste – 100 jaar radio’
2 november 15.30 uur op NPO2 (Nederlandse ondertiteling, herhaling 3 november 13.00 uur) 3 november 17.00 uur op Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/917642-omrop-tip-de-eerste-radiomaker-van-nederland

Ruilbeurs 9 november 2019

Heeft u ook stickers gespaard om het boek Groeten uit Weststellingwerf te vullen? Komt u tekort, of heeft u dubbele? Kom zaterdagmiddag 9 november naar het kerkje. Wie weet kunt u ruilen met andere spaarders!

Sneupersweekend 2019

In het kader van Tsjerkepaad en Open Monumenten Weekend in september 2019 stelde het dorpsarchief ‘Idzawolde’ ook dit jaar weer zijn archieven open voor eenieder die op zoek was naar feiten uit het verleden van de dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde.

Vele oude foto’s in speciaal samengestelde fotoboeken en krantenknipselboeken lagen ter inzage.

Mocht u zelf nog materiaal, zoals foto’s, verenigingsverslagen, krantenknipsels, trouw- en rouwkaarten, enzovoort hebben, dan ontvangen wij die graag of er wordt een kopie van gemaakt.

Voor meer informatie: archief@ter-idzard.nl
Website: https://www.ter-idzard.nl/historie