HISTORISCH CENTRUM IDZAWOLDE

De Bonifatiuskerk biedt ruimte aan het Historisch Centrum Idzawolde, het dorpsarchief van de drie dorpen Ter Idzard, Oldeholtwolde en Nijeholtwolde.

De leden van het archief verzamelen documenten en foto’s van verenigingen en personen, tekenen verhalen op aan de hand van interviews, leggen de historie vast van de omgeving, organiseren lezingen en ‘sneupers’dagen en onderzoeken de genealogie van onder meer de families Van Idzerda en Terwisscha van Scheltinga. 

Iedere donderdagmorgen (niet in juli/augustus) zijn de leden tussen 10 – 12 uur aanwezig in de kerk om het archief verder te ontwikkelen en voor vragen en onderzoek. 

Mocht u zelf nog materiaal, zoals foto’s, verenigingsverslagen, krantenknipsels, trouw- en rouwkaarten, enzovoort hebben, dan ontvangen wij die graag of er wordt een kopie van gemaakt.

Voor meer informatie: archief@ter-idzard.nl
Website: https://www.ter-idzard.nl/historie

Sneupersweekenden

In het kader van Tsjerkepaad en Open Monumenten Weekend stelt het dorpsarchief ‘Idzawolde’ ieder jaar weer zijn archieven open voor eenieder die op zoek is naar feiten uit het verleden van de dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde. Vele oude foto’s in speciaal samengestelde fotoboeken en krantenknipselboeken liggen dan ter inzage.

Open Monumentenweekend vindt altijd plaats in het tweede weekend van september. Dit jaar is dat op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021.

‘IDZ de eerste’, de man van de radio, met roots in Ter Idzard

Hij is de man van de radio: Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. Deze eigenzinnige ingenieur maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending van Nederland. 

Die eerste radio-uitzending op 6 november 1919 was een revolutie, ook al luisterde er toen niet meer dan een handjevol radioamateurs. Idzerda’s technische nieuwsgierigheid werd hem, wrang genoeg, noodlottig. De Duitsers schoten hem in 1944 dood in een park in Wassenaar, vlakbij zijn huis. Hij was op zoek naar onderdelen van de V2’s die daar gelanceerd werden. In 1969, 50 jaar na de eerste radio- uitzending, kreeg Hanso Idzerda een monument in Weidum.

Programmamaker Annet Huisman zoekt en vindt de verhalen over deze pionier met (verre) voorouders in Ter Idzard. De Bonifatiuskerk in Ter Idzard komt hierbij ook in beeld.

Fryslân DOK ‘IDZ de eerste – 100 jaar radio’, bekijk de documentaire via: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/917642-omrop-tip-de-eerste-radiomaker-van-nederland