Educatie

De dorpen Ter Idzard en Oldeholtwolde zijn waarschijnlijk ontstaan rond het jaar 1000 na het begin van onze jaartelling. Nijeholtwolde, de naam geeft het al aan, is een jonger dorp. 

De kerk van Ter Idzard, gewijd aan Bonifatius, moet eerst een houten kerkje zijn geweest met riet gedekt. De huidige kerk is gebouwd in 16de eeuw. 

De geschiedenis van het dorp en de kerk, vanaf de vroege Middeleeuwen tot het heden, is tastbaar aanwezig!

De Educatieve Commissie wil samen met het Historisch Centrum IdzaWolde de historie van kerk en omgeving graag aanbieden aan een breed publiek. Van scholen en families tot instellingen en bedrijven.

Er zijn mogelijkheden tot het volgen van lezingen, het maken van (korte) wandelingen en fietstochten door en langs de dorpen. Er valt ook te denken aan een puzzeltocht, creatieve (buiten)lessen, of het samenstellen van exposities. Er zijn volop interessante invalshoeken. Voor iedereen is wel iets te beleven en te leren!

In de puzzeltocht is de relatie ‘kerk – leefomgeving – geschiedenis’ op speelse manier duidelijk gemaakt. De puzzeltocht is voor elke leeftijd aantrekkelijk en leerzaam. 

In het kader van ‘Under de Toer’, onderdeel van Culturele Hoofstad 2018, maakte de commissie in samenwerking met kerk en dorpen de voorstelling ‘De Tael van et Hatte’. Dit project had de geschiedenis van de kerk als uitgangspunt en leidde het publiek langs prachtige plekken in het dorp.

Mail voor verdere informatie naar kerkje@ter-idzard.nl